Eind maart maakte ik, samen met een heel leuk gezelschap, een prachtige trip naar Zuid-Afrika. Ik noem het bewust een trip en geen reis. Het was een intensieve studietrip, van wijnhuis naar wijnhuis. 20 wijnhuizen, 200 wijnen. Graag schrijf ik mijn ervaring neer. Lees je even mee?
Maandag 27 maart
Op maandag 27 maart kwamen we aan in Kaapstad. Van daaruit trokken we meteen richting 'Vrede & Lust', een fantastisch mooi domein met zicht op de Simonsberg. Etienne Buys, de eigenaar van dit wijnhuis, gaf ons een rondleiding op het domein. Nadien nam wijnmaakster Karlin Nel het van hem over om een tour doorheen de wijnkelders te maken. 's Avonds mochten we aanschuiven voor een overheerlijk diner in het Manor House, uit gepaard met verschillende wijnen van het huis.
Mijn persoonlijke favorieten:
Vrede & Lust Sarah Bubbly - Methode Cap Classique (schuimwijn)
Vrede & Lust Barrique (Semillon/Sauvignon Blanc)
Vrede & Lust Boet Erasmus
Dinsdag 28 maart
Op dinsdag waren we al vroeg uit de veren om verder te trekken naar het volgende domein: 'Babylonstoren'. Daar genoten we van een uitgebreid ontbijt met allemaal dagverse producten afkomstig van het domein zelf. Daarop volgde dan eerst de farm-tour en vervolgens uiteraard de wine-tour. Dit wijnhuis bezit een prachtige wijnkelder waar we ons voeten onder de proeftafel mochten schuiven en genieten van deze prachtige degustatie.
Aansluitend reden we verder naar het wijndomein 'Delaire Graff'. Overdonderd van de schoonheid van dit domein mochten we plaats nemen op hun indrukwekkend terras met zicht op de volledige vallei. Onmiddellijk werden enkele flessen Cabernet Franc Rosé ontkurkt en werd ons een glas aangeboden. Nadien gingen we op pad doorheen de wijngaarden waar ons onderweg een glas Banghoek Chardonnay werd ingeschonken. De tour eindigde in de wijnkelder waar we de vatstalen van de recente pluk konden proeven (dat is het druivensap dat nog maar een paar weken ligt te vergisten). Als lunch werd ons een exclusief middagmaal in de private wine cellar aangeboden samen met wijnmaker Morney Vrey, die heel wat wist te vertellen over de wijnen die we hierbij dronken.
Na de lunch trokken we richting Wellington waar de Truter family ons verwachtte. 'Celeste & Hugo' en hun twee zonen ontvingen ons op een leuk domein waar zij met veel passie hun wijnen aan ons voorstelden. Hugo & Celeste zijn beiden oenoloog (wijnmaker) en hebben zelf geen wijngaard. Ze selecteren zorgvuldig hun druiven bij druiventelers waarvan ze dan schitterende blends maken en dit voor een zeer schappelijke prijs! Hugo ging aan de braai, Celeste verzorgde het groentenbuffet en de aperitief werd ingezet. Dit was echt volledig ontspannend na een drukke dag. Tijdens het avondeten kregen we voor het eerst braaibroodjes voorgeschoteld, heerlijk!!
Mijn persoonlijke favorieten:
Babylonstoren Chenin Blanc
Babylonstoren Shira
Delaire Graff Cabernet Franc Rose
Delaire Graff Banghoek Reserve Chardonnay
Delaire Graff Botmaskop
Truter Agaat John David
Woensdag 29 maart
's Morgens wakker geworden en opnieuw hadden de Truter's voor een heerlijk ontbijtbuffet gezorgd. Niet veel tijd om afscheid te nemen want we hadden opnieuw een heel belangrijke afspraak dus zetten we onze tocht verder richting de Hemel-en-Aarde-vallei op het domein van Ataraxia. Kevin Grant en zijn vrouw Henli ontvingen ons daar met open armen in een kerkje dat volledig was omgetoverd tot een kunstgallerij en proefruimte. Daar kregen we dan een boeiende uitleg van Kevin a.k.a. The Terroirist. Bijzonder om zo'n man zo gepassioneerd over de bodem en het klimaat bezig te horen! Aansluitend genoten we binnen van een sublieme degustatie met opnieuw een heel interessante uitleg over zijn manier van wijnmaken. Hij maakt prachtige Sauvignon Blanc en Pinot Noirs, maar zijn Chardonnay's zijn hemels. Ze worden dan ook uitgeroepen tot een van de beste van de wereld en staan in menig Michelin-restaurant op de kaart. Nog even mogen nagenieten van de wijntjes in combinatie met een kaas- & charcuteriebuffetje en dan snel weer het busje in.. Dit bezoek in 1 woord: wauw!
Volgende stop, richting Walker Bay waar we verwacht werden op het luxueuze Benguela Cove. Daar ontmoetten we eerst wijnmaker 'Arco Laarman' die zijn wijnen aan ons kwam voorstellen. We proefden Chardonnay maar ook een heerlijke monocépages van Cinsault.
Nadien nam Johann Fourie het over om de wijnen van Benguela Cove zelf voor te stellen. We namen eerst samen de jeep om het domein te gaan verkennen. Nadien kregen we nog een rondleiding door de wijnkelder. In de prachtige degustatieruimte met zicht op de baai, konden we het volledige assortiment proeven, stuk voor stuk prachtige wijnen. Een fantastische ontdekking voor mij was hun ‘instap reeks’ van Lighthouse: de witte Sauvignon Blanc en de rode Moody Lagoon. 's Avonds werd er een avondfeest gehouden samen met de eigenaars van Benguela Cove, de wijnmakers en nog enkele belangrijke figuren op het domein.
Mijn persoonlijke favorieten:
Taraxia Chardonnay
Ataraxia Pinot Noir
Benguela Cuvee 58 MCC
Benguela Lighthouse Moody Lagoon
Benguela Semillon Catalina
Donderdag 30 maart
Na het ontbijt in Benguela Cove met zicht op de opkomende zon, reden we richting Elgin naar 'Shannon Vinyards'. Dit wijndomein doet voornamelijk aan appelteelt, waar de regio nog steeds het meest voor gekend staat. Ik kreeg er een aangename rondleiding en nadien proefden we enkele schitterende wijnen, vooral Sauvignon Blanc en Merlot. Eén van hun wijnen wordt wel eens de Kaapse Petrus genoemd.
Voor de volgende stop moesten we iets verder rijden naar wijndomein 'La Brune' van Nico Grobler. Hij heeft enkele jaren terug zijn eigen ‘kleiner wijndomein’ uit de grond gestampt. Voordien werkte hij 10 jaar voor 'Eikendal'. Zijn kennis komt vooral uit zijn werk in Bourgogne. Daarom hebben de Chardonnay en Pinot Noir voor hem geen geheimen.
'La Brune' is kleinschalig maar heeft een zeer mooie basisreeks ‘The Valley’. Deze reeks bestaat uit een Sauvignon Blanc, een Chardonnay en een Pinot Noir. De productie is enorm beperkt en dus enkel op allocatie te verkrijgen. Wat een exclusiviteit!
De meest memorabele avond van de hele wijntrip was wel deze avond in Swartland bij Jaco Brand. Hij was jarenlang de wijnmaker van 'Meerhof'. Jaco is niet alleen een topwijnmaker, hij brouwt ook zijn eigen bier, heeft zijn eigen radiostation en kan uitstekend koken.
Hij huurde Eden's Garden Guesthouse af in Riebeek. We werden opgehaald door een wijnkar om richting zijn pub te gaan. Daar konden we gin tonic of brandy coke gewoon van de tap krijgen, crazy! Daarna volgde een uitgebreide degustatie van zijn gamma. Enkele wijnen van Meerhof maar voornamelijk zijn eigen reeks, gebotteld onder de naam 'Arbeidsgenot'. Een overheerlijk gamma aan wijnen, drie witte waaronder een Verdelho, een Roussanne en een Grenache Blanc... Ook rood kwam er langs, een Grenache Noir en een Shiraz. De avond eindigde opnieuw met een braai en heel wat magnum flessen werden ontkurkt.
Mijn persoonlijke favorieten:
Shannon Mount Bullet Merlot
Shannon Rock’n Rolla Pinot Noir
The Valley Sauvignon Blanc
La Brune Chardonnay
Arbeidsgenot Grenache Blanc
Arbeidsgenot Grenache Noir
Vrijdag 31 maart
Na een korte nacht en een verfrissende douche, kregen we nog een ontbijt van Jaco aangeboden op een zeer mooie locatie. De bubbels konden hierbij dus ook niet ontbreken. We namen afscheid en trokken verder naar het topdomein 'UVA MIRA' in de regio Stellenbosch. Wijnmaker Christian Coetzee ontving ons met open armen. Hem kende ik al van zijn passage in België in januari.
In de prachtig mooie degustatieruimte stelde Christian ons het volledige gamma voor. Ik stond even perplex van de wijnen. Dit huis mikt enkel op high-end-wijnen. Dat merk je aan de heerlijke Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cab Sauvignon, Merlot, Shiraz, Syrah en Cabernet Franc die we geproefd hebben. Hij liet zelfs nog een museumfles aanrukken, een O.T.V. van 2015 (± €130 en niet meer te verkrijgen op het domein).
De degustatie werd afgewerkt met een schoteltje verfijnde charcuterie en kazen. Nadien reden we nog even met de jeep door de wijngaarden waarbij Christian nog wat meer uitleg gaf over het terroir en het verbouwen van de druiven.
Onderweg naar Stellenbosch-city, pikten we nog even 'Van Biljon' mee in de Polkadraai Hills. Christopher Keet, wijnmaker van 'Van Biljon' maar ook van zijn eigen wijn 'Keet First Verse', gaf ons een zeer uitgebreide uitleg over deze twee wijnen. Het waren wel twee prachtige wijnen met enorm veel complexiteit en diepgang, de perfectie nabij!
Om af te sluiten, maakten we nog een stop bij 'Raats' voor, opnieuw, een uitgebreide degustatie van hun volledige assortiment. Tien wijnen passeerden de revue. Gavin Raats begeleidde ons doorheen de degustatie waar we dan voor de eerste keer de nationale druiven Chenin Blanc en Pinotage konden proeven. Als afsluiter kregen we kans hun flagship wine te proeven, namelijk 'MR de Compostella', een zalige bordeaux-blend met hoofdzakelijk Cabarnet Franc. FANTASTISCH!
Bij ons afsluitend diner kwamen Foothills Wine, Erika Obermeyer en Normandie 1693 ook nog enkele van hun wijnen voorstellen, kwestie van de dag in stijl af te ronden. Ook hier werden we nog getrakteerd op een geweldig assortiment! De avond werd afgesloten met een frisse pint in De Akker in Stellenbosch. :)
Mijn persoonlijke favorieten:
Uva Mira Sing a Wing Sauvignon Blanc
Uva Mira Cabernet Sauvignon
Uva Mira O.T.V.
Keet First Verse
Raats Eden High Density Chenin Blanc
Bruwer Vintners Liberté (Pinotage)
MR De Compostella
Erika O Syrah
Erika O Cabernet Sauvignon
Normandie 1693 Eisen en Viljoen
Zuid-Afrika is voor een wijnliefhebber zoals mijzelf een geweldige ervaring. Ik leerde heel veel bij en ontdekte heel mooie wijnen, in iedere mogelijke stijl, elk met een mooi verhaal en vooral, gemaakt door gepassioneerde wijnmakers, stuk voor stuk!
Wil jij deze wijnen zelf ook graag ontdekken? Schrijf je dan nog snel in voor de Zuid-Afrikaanse degustatie-avond op donderdag 29 juni van 18:30 – 23:00 in 'T Atelier in Oudenaarde. Een exclusieve avond waarbij de 4 Zuid-Afrikaanse wijnmakers: Benguela Cove, Truter Family Wines, La Brune en Babylonstoren, hun wijnen zullen laten proeven.
Dankwoordje
Bedankt voor de ervaring Frederick Goeminne van Minnegoed Wines, trotse importeur van al deze wijnen.
Bedankt voor het gezelschap :
Greet Claeys & Bart Craps van Ring TV - aftermovie coming soon
Maurice & Deborah van restaurant SENSUM ( * Michelin Ster Restaurant)
Geert & Dag van de Wijnmuze uit Waregem
Luc, nationaal voorzitter van de Vlaamse Wijngilde
Mehdi, enthousiast wijnliefhebber